Az oktatási rendszer



Amikor a diák esetleg megnyugodna, hogy előreláthatólag a közeljövőben már nincsen vizsga, nincsenek érettségik, nincsen hajtás,  eljön az a pillanat, hogy ki kell választani a szakdolgozati témáját. A nagy mű nem volt elég, amit anno érettségiként produkált az asztalra. Most más nagy műveket  kell létrehoznia, mert a vizsgának is van egy vizsgája, a bevezetésnek pedig egy bevezetése. Így történhet meg az, hogy Budapest kisebb méretű utcáin gyalogolva  a saját lábadon hordod ki szívinfarktusaidat, melyeknek könnyed becézése lehet az a finom, pár betűből álló szó, hogy szakdolgozat. De igen, rájössz az embernek minden életszakaszában van egy ilyen krízise, csak át kell esni a bemelegítő körökön.

Végülis kétévente úgyis rád hozzák a frászt, hogy ki fogsz bukni az egyetemről, nem fogod tudni megcsinálni. Ja meg, amúgyis minden egyes vizsgaalkalom egy kisebb halál lelkileg - ugyanis te nem lehetsz az a személy, aki nem végez időben, akinek nem sikerül, aki ott hagyja, mert nem bírja. Sokkal erősebbnek neveltek és amúgyis, az értelmi képességeid megvannak hozzá, csak éppen szociálisan nem vagy a top 10 helyett, még a top egy millióban sem. Mindegy, lényegtelen, kell az egyetem...

Hogy fogsz tudni elhelyezkedni? Mi lesz veled? Lényegtelen. A keményfedeles, csak az legyen meg.
Így ha nem is akarsz szakdolgozni, hát akkoris mész, már az ajtóban állsz. Kuncsorogsz, kopogtatsz. Összekészíted a kis erődet, kérdezel. El tetszik vállalni szakdolgozónak, mindegy hogy ilyen ügyetlen tesze-tosza, nem tudom, kis plötty vagyok?

Igen. Elvállalom magát -  na, akkor papírozzunk. Kispapír, nagypapír, töltsük. De még a TO-ra is kell egy példány, de a tanárnál is maradjon egy, de a hallgatónál is, amit szépen elrakhat. Jó.. mostmár kikészült idegileg, elmehet. Már a kis nevét felvéste ama ominózus pergamenre, már átszorongott egy délelőttöt, hogy elvállalja, vagy nem vállalja-e, mostmár visszavánszoroghat a kuckójába. Akár meg is nyugodhat, de csak pár órára, hogy ez is kész. Aztán meg rájöhet, hogy még egy másfél éves szenvedés kell ahhoz, hogy kivajúdjon magából egy 40 oldalas munkát, ami rendkívüli precizitást és odafigyelést igényel.

Mert nem adhatja fel..... nem csúszhat meg, PEDIG ilyen ez a rendszer. És érzi, ahogy az egyetem és közte lévő utak, kis kapillárisokká szűkülnek, még sose látott ennyi útvesztőt és mind felé nyúl... őt követeli.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Töredék

Hétköznapi speciális kríziseim(nk)